keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Jambo!


Sunnuntai 28.10.2012

Elämä ilman tavaroita oli äärimmäisen helppoa. Aamutoimiin kului viisi minuuttia: hampaat, kasvojen huuhtelu ja vaatteet päälle. Aurinkoa otin alusvaatteilla. Eikä tarvinnut miettiä mitä pukea päälle, kun lähdimme kaupunkiin daladalalla.

Daladalasta tahdotte ehdottomasti tietää lisää. Daladala tarkoittaa paikallisbussia = erittäin täyteen ahdettu minibussi suurinpiirtein 80-luvun loppupuolelta. Niitä kulkee satunnaisin väliajoin asfalttitiellä, jonne on matkaa noin kilometri. Ne pysähtyvät nähdessään kyytiläisiä ja kun halutaan pysähtyä, huudetaan shusha. Istumapaikat ovat yleensä aina täynnä, joskus seisomapaikatkin. Olin kovin tyytyväinen huomatessani, että katon rajassa oli kuitenkin tanko, josta pitää kiinni. ”Joo, mutta tää on harvinaista, ei tankoja aina ole.” Jaahas.

Ajotyylistäkin voisin mainita muutaman sanan. Tansaniassa on siis englantilaiseen tyyliin vasemmanpuoleinen liikenne. Kaistat keskustassa ovat hyvin epämääräiset, merkintöjä ei juuri ole. Turvavyöt ovat aika tuntematon käsite.Vauhti on kova, jos autossa riittää puhtia. Hitaat autot ohitetaan einiinturvallisilla kiilauksilla. Jos joskus olen joillekin valittanut liian lähellä ajosta, unohdin ne kaikki täällä. Muun muassa perseessä kiinni roikkuminen on saanut Afrikassa aivan uuden merkityksen.


Keskustassa ja pääteillä tiet on asfaltoitu, mutta muut ovat hiekkateitä. Hiekka on punaista, hyvin pölyävää ja sateella kuulemma muuttuu mutavelliksi. Tällöin myös teiden kuopat muovautuvat uudestaan. Kuvia myöhemmin.

Sunnuntai-iltapäivä kului siis Moshin keskustassa. Siitä vähän myöhemmin lisää, kunhan saan kuvia. Paikalliset eivät juuri innostu ulkomaalaisten kuvaamisesta ja heitä on vähän vaikea komentaa pois tieltäkään. Kiertelimme hiukan joitakin kauppoja, nostin rahaa (200 000 tansanian shillinkiä eli 100 €) ja täydensin vaatevarastoani mekolla. Ilma oli todella lämmin ja lounaan jälkeen lähdimme läheisen hotellin uima-altaalle. Pääsymaksu oli 5000 shillinkiä eli noin 2,5 €. Illalla kävimme syömässä tansanialaisessa kiinalaisessa lähtevän opiskelijan kunniaksi. Kotiin n. 1,5 km matka sujui jälleen äärimmäisen turvallisesti taksilla; viisi takapenkillä ja yksi edessä.

Jo ensimmäisen päivän jälkeen olin innoissani. Ilma on lämmin, talon väki ja paikalliset mukavia. Katukaupustelijat ovat hyvin sinnikkäitä ja heistä pääsi eroon parhaiten olemalla huomioimatta. Swahiliakin tarttui jo muutama sana. Kuuma-sanaa ei kannata viljellä, se tarkoittaa swahiliksi vaginaa.

Ps. Tämän maan perusmuurahaiset ovat kokoluokkaa jotakuinkin 1,5 cm! Siitäkin kuvia, jos kameramies(nainen) onnistuu!

3 kommenttia:

  1. Ehdottomasti kuule Siiri kuvaa noista muurahaisista :) Ihanaa, että olet perillä turvallisesti ja kuvan mukaan ainakin siellä on hieman paremmat ilmat kun Turussa! Nauti täysillä. terkuin Mari

    VastaaPoista
  2. Kuvat ovat toistaiseksi yrityksen kohteena. Vaikea saada jonkinnäköinen mittasuhde ja murkku pysymään paikallaan :)
    Eilen näin myös toisennäköisiä muurahaisia, jotka olivat ehkä kolmekertaa suomalaisia paksumpia ja yli 2cm pitkiä..
    Tarantellan näköinen karvahämis nähty vissiinkin maanantaina pihalla..
    Juu siis iltapäivällä on runsaasti yli 30 varjossa ;) Alle kahdenkymmenen ei mene joten nautinto on jo sillä taattu!

    VastaaPoista